Limingan kunta on vuokrannut Arboretumin vuoteen 2043 saakka ja vastaa sen hoidosta ja kehittämisestä. Puisto on mukana Pohjois-Pohjanmaan kulttuurihistoriallisesti merkittävien kohteiden luettelossa.
Kalle Arvola (1914 - 2006)
Lainaukset ovat Mikko Ihalaisen kirjasta "Kalle Arvola -perusliminkalainen" vuodelta 1996
Kalle on ehtinyt saada sellaisenkin tittelin kuin "puuhullu". Sen hän sai, kun kunnanvaltuustossa puhuttiin rakennuksesta, jonka ei katsottu istuvan maisemaan.”Silloin käytin puheenvuoron ja sanoin, ettei se pitkään maisemaa pilaa, kun ympärille istutetaan muutama puu. Välittömästi joku kommentoi, että siinä on puuhullu äänessä.”
Puuhullun kuvaan kuuluu - kuinkas muuten - että metsä on sydäntä lähellä. Kiinnostusta puihin ei voida pitää edes outona, sillä hänen molemmat vanhempansa olivat samanlaisia "hulluja". ”Äitini rakasti puutarhaa ja isä metsää. Todistettavasti syntymäni aikoihin tässä talon luona oli ainoastaan yksi pihlaja. Vuonna 1920 äiti istutti kuusia ja koivuja ja v. 1931 olin jo itse aktiivisesti mukana.”
Vanhempien lisäksi kiinnostusta olivat herättämässä lyseon opettajat Eeva Parvela ja hänen Aatamiksi kutsuttu miehensä. Heidän opetuksensa oli niin tarttuvaa, että Kalle piti koulukasviota lukemisenaan usein vapaa-aikanakin. Todellisen sysäyksen arboretumille antoi ylimetsänhoitaja Arvid Borg Tuomarniemen metsäkoulussa. ”Borg suosi myös ulkolaisia puita ja ehkä siitä sain jonkinlaista voimaa harrastukseeni. Hän nimitti kulttuuripuiksi niitä puita, jotka eivät kasvaneet täällä luontaisesti. Hän kehotti, että kun perustatte talon, niin muistakaa istuttaa myös kulttuuripuita kotinne ympärille kasvamaan. Borg oli myös kulottamisen puolestapuhuja ja hän sanoikin, että piippumiehet ne ovat Suomen hyvien metsien aikaansaajia. Hän pyysi kuuntelemaan puun tarpeita; sillä pitää olla kasvupaikka, jossa on ilmaa, aurinkoa ja ravintoa.”
Metsänhoito ja erikoisten puulajien kasvattaminen on ollut Kallen rakkaimpia ellei rakkain harrastus. ”Metsänhoitotyö palvelee tyypillisesti sitä tavoitetta, joka kaikella toiminnalla pitäisi olla; tehdä työtä tulevien sukupolvien hyväksi. On aivan liian itsekästä ajatella, että kunhan minä ja minun sukupolveni pärjää, tulevat pitäkööt huolta itsestään. Oman metsänhoitoharrastukseni tiimoilta toivon: Ehkäpä joku suomalainen ihminen perinteisessä suomalaisessa yhteiskunnassa jatkaa työtäni ja voi nauttia työni tuloksista.” Kalle puhuu puista ja pensaista kuin ihmisistä. ”Minulle ne eivät ainoastaan tuoksu ja huoju tuulessa, vaan ne myös käyttäytyvät.”
Maatilan puistosta arboretumiksi
Kalle määrittelee vuosikymmenten harrastuksensa niin, että Alakestilän puisto ei ole luonnonpuisto eikä varsinainen puisto, vaan niiden välimuoto, maatilan puisto. Sellaisena hän haluaa myös sen säilyvän. Kallen ollessa 6 - 7 vuoden ikäinen hänen Sofia-äitinsä istutti ensimmäiset puut. Seuraava laajamittaisempi istutus tapahtui v. 1931, jolloin läheinen Rättärinsaari todettiin rajankäynnissä Alakestilään kuuluvaksi. Saari kuului aikanaan naapuritaloon Alarasilaan, joka oli valtion tila. Se oli everstiluutnantin-komppanian luutnantin virkatalo, mutta koska siinä asui kapteeni, sitä kutsuttiin "katteeniksi". Sen jälkeen kun sotaväki lopetettiin, virkataloa asui pitäjän kirjuri eli rättäri, joten saari on saanut siitä nimensä. Saaressa sijaitsi aikanaan rättärin puustelliin kuulunut saunarakennus. Kun tämä tila itsenäistyi v. 1930 ja tuli rajankäynti, saari todettiin Alakestilän maihin kuuluvaksi.
Kuriilien lehtikuusi |
Puisto on vuosien mittaan laajentunut vajaan kolmen hehtaarin laajuiseksi talon rakennusten ympärille, joen notkoon ja pienille saarille. Puistossa on monia erikoisuuksia. Kokoelman kuningas on yli 60-vuotias kuriilien lehtikuusi, joka on Kallelle läheisimpiä puulajeja yhdessä saarnin ja sembramännyn kanssa. Sen latva heiluu pitkästi yli 20 m korkeudessa. Muita harvinaisuuksia ovat esimerkiksi punainen hieskoivu, kuperalehtinen tammi, korean jalokuusi ja kiinankuusi. Istutuksia ei alunperin tarkoitettu nähtävyydeksi, vaan ne syntyivät vapaa-ajan harrastuksesta ja kiinnostuksesta. Alakestilän puisto pysyi suurelta yleisöltä salassa aina vuoteen 1978 saakka, jolloin Suomen Dendrologian eli puiden tutkimista harrastavien seura pyysi lupaa käydä tutustumassa alueeseen. Tiedotusvälineet seurasivat vierailua ja uutisoivat sen näyttävästi. Julkisuuden myötä metsäihmisten, tutkijoiden ja harrastajien kiinnostus puistoa kohtaan kasvoi ja vierailut lisääntyivät.
Heinäkuun alusta 1993 Kallen ja Katrin taakka keveni, kun näissä oloissa harvinaisesta puupuistosta puolet siirtyi kunnan hoitoon. Työt vähenivät Alakestilän isäntäväellä, mutta nautintaoikeus säilyi. Monta kertaa Kallen ja Katrin askeleet suuntautuvat alas notkoon rakkaiden puitten luo. He tuntevat ne kaikki eivätkä tarvitse kirjallisia oppaita, mutta satunnaisia kävijöitä varten alueen puista ja pensaista on laadittu jo useampi tarkka lajiluettelo sekä kartta niiden sijainnista. (Kari Lahden puulajipuisto-opas)
Alueet
Puulajipuisto muodostuu kuudesta alueesta, joista mielenkiintoisin tarina liittyy RÄTTÄRINSAAREEN. Nimi selvitettiin jo edellä, mutta kuinka saari on syntynyt? ”Lähellä on ollut kirkkoherran mylly. Se tukki Liminganjoen pääväylän, jolloin vesi alkoi kulkea sivua, ja näin syntyi saari. Saareen loppuu kilometrin päässä oleva Värminkoski. Korkeuseroa on melkoisesti. Kun puiston kohdalla vesi on vain noin viisi metriä merenpinnan yläpuolella, Liminganjärvessä se on 35 metriä. 1700-luvun alussa tällä kilometrin matkalla on ollut yksitoista myllyä. Liminganjärvi oli tuolloin pengerretty, jotta saatiin myllyt pyörimään uudisviljaa varten.”
![]() |
Myllynkivi |
RASILANSAAREN Kalle ja Katri ostivat v. 1964. Siellä oleva takkatupa on tehty vuoden 1901 metsäpalossa roson saaneista puista, jotka eivät muualle kelvanneet eikä niitä kukaan ostanut.
![]() |
Rasilansaaren katos |
Puuihminen
Puusta ja Kallesta voi löytää mielenkiintoisen yhtymäkohdan. Kalle myöntää, että puuihminen, jollainen hänkin on, ei pidä kieroista puista, vaan haluaa puun menevän korkeuksiin yhtenä suorana. Yksissä juhlissa eräs torniolainen mies tuli hänen luokseen ja sanoi: "Kuule, Kalle, kun tulee syksy ja on tähtitaivas, niin katsele tähtiä, että pysyt yhtä pystönä kuin nytkin." Lähtiessään hän vielä jatkoi: "Älä puhu niin paljon, että jää voimia syömiseenkin."
”Mielelläni yhdyn torniolaisen kaimani ja kunnallisneuvosveljen sanontaan. Huumoriakin elämässämme tarvitaan. Nyt kuitenkin valitettavasti olen elänyt tilanteeseen, että näköni ei tahdo erottaa tähtiä. Paremmin sopineekin sanonta: Katsele korkeita puita, niin ryhti säilyy solakkana - varsinkin kuusia, ja niistä pihtakuusien katseleminen miellyttää niiden joka vuosi kasvaessa taivasta kohti.”
”Tällä ikäkaudella voinee jopa kehua saavutuksiaan puiston aikaansaamisesta. On tunnustettu puistoni olevan kolmanneksi vanhimman maassamme. Kaksi vanhempaa ovat Uudellamaalla. Sitä on myös ihmetelty, miten on mahdollista, että näin pohjoisessa on tällainen puisto.”